SPUN fonott panel


spun

 

60cm x 30cm fonott burkoló mozaik lap

 most akciós netto

6 000.-Ft /m2

Mentés

Mimoza

öntött mozaik panel

mimoza

 alapszinekben, lédig csomagolva

 netto, 5 100.-Ft/m2

Mentés

AKCIÓS ARTENA TÉRKŐ

ARTENA

Bizant Artena térkő

50 m2 feletti vásárlás esetén az ára csak:   

bruttó, 5 500.-Ft/m2

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Pareti panel akció

 PARETI 60cm x 30 cm sprengelt

mészkő hatású

 

Most akciós

net.  6 000.-Ft/m2


 


Mentés

adana

ADANA

60cm x 30cm design mozaik lap

netto 6 000.-Ft/m2

Mentés

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Látogató számláló

0
2
4
7
3
0
0
Garázsbejáró,teraszburkolat,járda
2010.05.13 14:52

csináld magad- térburkolás

Csináld magad – Térburkolás

2010.05.13, Forrás: www.epitesiportal.hu

A térkövek lerakása laikus szemmel viszonylag egyszerű feladatnak tűnik, ám mint szinte mindenhol, itt is az alig látható részletekben rejtőzik a lényeg! Olyan térburkolási módot mutatunk most be, amellyel bátran próbálkozhat mindenki otthon.

Ahhoz, hogy a térburkoló kövek stabilan álljanak majd a helyükön, megfelelő rétegrendet kell kialakítani alattuk, tehát első lépésként a meglévő talajt kell kiemelnünk. A kiemelt föld helyére körülbelül 20 cm-es vastagságban sódert töltünk, a sóderhez szárazon cementet is keverhetünk amit alaposan ledöngölünk lapvibrátor segítségével. Amennyiben kevertünk cementet is az alap sóderéhez, úgy azt a lapvibrátoros tömörítés után "esőztetve" locsoljuk be, így növelt szilárdságot adunk az alapnak. Ehhez a munkához szinte bármelyik nagyobb városban tudunk vibrátort bérelni. Egy napi bérlés ára 5 és 7 ezer forint között mozog, a legtöbb helyen a szállításról is magunknak kell gondoskodni.

Az alaposan ledöngölt sóderrétegre kerül az apró szemcsés homok, amelyet már nem kell döngölni. Míg a sódernek a teherbírásban volt nagy szerepe, addig a homokrétegnek a végső magasság beállításánál van jelentősége, ezért ezt a réteget szinteznünk kell. Erre a célra hosszú vízmértéket, vagy libellás öleslécet használhatunk, ám ha ezek nincsenek otthon, és nem akarunk pénzt kiadni rájuk, akkor egy körülbelül 2 méteres egyenes léc, és egy rövidebb vízmérték segítségével - na meg kis kézügyességgel - remek szintezőt tudunk készíteni magunknak.

Miután ezzel megvagyunk, következhet a térkövek lerakása. Vigyázat, a szintezett homokrétegre nem szabad rálépni, ezért mindig csak annyi homokot szintezzünk be, hogy át tudjunk hajolni felette. Tehát a szintezés és a térkövek lerakása párhuzamosan történik. Az általunk kitalált minta szerint illesszük helyükre a térköveket, ehhez érdemes gumikalapácsot használni, ugyanis csak ennek segítségével tudjuk pontosan egymás mellé illeszteni a köveket. Munka közben a vízmértékkel folyamatosan ellenőrizzük a szintet. Bár a sóder- és homokágyba fektetett térburkolatnál nem feltétlenül szükséges a lejtés kialakítása, de ha mégis fontosnak érezzük, körülbelül egy méterenként egy centiméteres szintkülönbséggel számoljunk.

A térburkoló köveknek általában vannak távtartóik, amelyekkel a megfelelő fugaszélesség könnyedén kialakítható, ha azonban mégsincs, akkor nagyon ügyeljünk arra, hogy ne közvetlenül egymás mellé kerüljenek a kövek, hanem körülbelül 3-5 mm-re egymástól. Jól tesszük, ha kifeszített zsinórhoz mérjük a lerakott köveket, hogy biztosan egyenesen legyenek lerakva. 

Ne feledkezzünk meg a szegélykövekről sem, azok nélkül ugyanis könnyen előfordulhat, hogy nagyobb terhelésnél a szélek megsüllyednek a megfelelő támaszték nélkül.

Miután a lapvibrátor visszakerült a kölcsönzőbe, a kimaradt homokot egyenletesen szórjuk szét a kész burkolaton, és egy söprűvel próbáljuk meg bedolgozni a fugákba. Ezt az elkövetkezendő néhány napban még párszor meg kell ismételnünk, mire tökéletes lesz.


Demeter Kornél

Honlap készítés